Dlaczego chipsy szkodzą?

Hans / Pixabay

Chipsy to jedna z najbardziej niezdrowych przekąsek. Niestety, wiele osób sięga po nie zupełnie bezrefleksyjnie, nie zastanawiając się nawet jaki wpływ mają one na zdrowie. Lista możliwych powikłań w tym przypadku jest na prawdę obszerna. Jeżeli ktoś codziennie chipsy zdrowie jego może być w poważnych tarapatach. Zacząć należy od tego, że chipsy nie posiadają praktycznie żadnych wartościowych substancji odżywczych. Jedyne co w nich można znaleźć, to duże ilości niezdrowego tłuszczu i masę pustych kalorii, które są szczególnie zdradzieckie dla osób borykających się z nadmiarem tkanki tłuszczowej.

 

Kolejną wadą, jaką posiadają chipsy jest ogromna zawartość soli. Sól oczywiście jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jednak jej nadmiar jest bardzo szkodliwy. Osoby, które mają dolegliwości wątrobowe lub też zmagają się z przewlekłą niewydolnością nerek powinny jak ognia unikać wszelkich słonych przekąsek, w tym właśnie chipsów. Wyjątek od reguły mogą stanowić chipsy warzywne przygotowywane samodzielnie. Do ich zrobienia wystarczy kilka świeżych warzyw oraz nagrzany piekarnik.